Recent Posts

lördag 16 oktober 2010

Fiktiva funderingar

Vi tänker oss ett fiktivt transportföretag, vi kan kalla dom "Satans Järnvägar"
Detta fiktiva företag har monopol på nästan all trafik som går spårledes i ett fiktivt land som vi kan kalla Swedala. Detta fiktiva företag har problem att komma i tid och följa dom tidtabeller som dom själva tryckt upp och lagt ut i sina egna små butiker där dom har monopol på reseförsäljningen i det fiktiva lilla landet. Det fiktiva företaget har dessutom lite svårt att enas om ett pris för en resa mellan 2 fiktiva städer. Det fiktiva företaget har minst 2 olika priser för samma fiktiva resa på den monopoliserade hemsidan, beroende på hur långt i förväg man bokar sin resa. Dom har ett helt annat pris om man köper resan av någon i deras små resebutiker. Det finns ytterligare ett pris om man köper sin resa i en liten automat på perrongen, förutsatt att just den här perrongen i fråga är utrustad med det fiktiva företagets monopoliserade automat. Om nu det fiktiva företaget inte skulle ha bemödat sej med att ställa upp en automat på perrongen så kan man naturligtvis köpa biljetten av en fiktiv konduktör på tåget... men då får man betala ett pris som känns en smula fiktivt (100 kr dyrare) i jämförelse med att köpa biljetten från en monopoliserad automat... om den nu funnits på perrongen.
Det fiktiva företaget råkar dessutom vara delvis statligt finansierat så hur du än bär dej åt, så har du redan betalat en del av din resa, även om du väljer att stanna hemma.
Det konstiga är att den fiktiva konkurenten som får nöja sej med att bussledes transportera fiktiva resenärer över hårt trafikerade vägar, kan ha ett galet lägre pris, tidtabeller som stämmer och dessutom sittplatsgaranti. Trots att dom inte är statligt finansierade.

Tycker du att det här blogginlägget känns jobbigt att läsa, ockult och fiktivt?

Då betyder det troligen att du aldrig åkt tåg, att du hellre tar en miljöovänlig bil och att du troligen har sparat både tid, pengar och evighetslånga timmar på en snöig perrong i det fiktiva landet Swedala. För precis så omständigt som det känns att läsa det här inlägget, så känns det att färdas med det fiktiva företaget Satans Järnvägar.

Ola

3 kommentarer:

 1. Science fiktiv.
  Det var en ruskig historia. Tur att vi inte har det så i Sverige (obs, satir)

  SvaraRadera
 2. ja visst är det kära Per.
  dessutom, när man som jag, lever i sveriges närmaste stad så blir det ju en rent hypotetisk fråga.

  SvaraRadera
 3. Jo. Eller det faktum att vi lever i världens avlängsta land.

  SvaraRadera