Recent Posts

tisdag 22 maj 2012

Kemi 2012


Så! Nu har jag äntligen slitit mej från Manga studio, tillräckligt länge för att hinna sätta ihop lite bilder och samla tankarna kring seriefestivalen i Kemi, som jag var inbjuden till i egenskap av Theos pappa!

Till att börja med så är jag djupt imponerad av hur fantastiska tecknare det finns i Finland. Om våra absolut vassaste namn (Bergting, Gohs och Lindahl) uppgår till 3-4 personer så har Finnarna 10-20 namn i den kalibern. Kristiina sa alltid åt mej -Du måste åka till Finland och titta, dääär kan dom teckna! Kristiina hade mycket rätt, varför tvivlade jag ens.

Hur som helst. Ilpo & co hade ordnat en mycket trevlig utställning som jag besökte många gånger under helgen. God mat, nya trevliga bekantskaper som Hannu, Petri, Nina, Otto, Christophe, Henri, Saara, Mikael och sist men inte minst Ilpo och hans förtjusande hälft Mari.

Kemi är en ganska liten grå stad, men trots det med en stor gnutta charm. På vinterhalvåret bygger dom ett fantastiskt snöslott med tillhörande butik, bar och hotell. Det är strongt av en kommun som ligger så långt bort från storstaden Helsinki att våga profilera sej med en egen seriefestival. Det är just sånt våra svenska kommuner borde titta närmare på. Nu menar jag inte att alla svenska kommuner borde ha serieprofil... men det vore bra om dom funderade kring profil. Äh, vafanken, klart som korvspad alla kommuner borde ha serieprofil!

Sen har vi då det där med fördomar... jo finnarna gillar att dricka öl och basta. Något som inte riktigt går hand i hand med mina 2 regler i livet:
Jag dricker inte och jag är aldrig naken med en annan man.
När finnarna hörde det, så konstaterade dom att deras regler är rätt lika, men att för att kunna bryta den andra regeln så måste man först bryta mot den första regeln. Ha ha!
Som tur var så var det ett helt gäng som skippade bastubadandet, så jag gjorde sällskap med dom i hotellbaren istället. Det blev mycket trevligt och det var på vippen att jag fick någons fru på halsen i utbyte mot 24 kameler. Vart jag skulle få kamelerna ifrån vet jag inte riktigt, och jag är mer än lovligt glad att affären inte gick igenom. Vart skulle jag ställa en finsk fru i 60-års åldern? Hmm kanske borde jag ändå se över mina regler. Det är möjligt att det varit säkrare i bastun.

Den eminente serieskaparen Christophe Blain från Frankrike var även han en av gästerna på festivalen. Vi började prata om Shackleton (jag pratar ALLTID Shackleton) och det visade sej att Christophe faktiskt varit på en liten polarresa till Antarktis! En av hans böcker utspelar sej på Antarktis och han berättade glatt att karaktärerna i hans bok stöter på en svensk besättning. När han skulle skriva svensk dialog i sin bok så tog han hjälp av en kompis, som försåg honom med texten till imse vimse spindel! Härligt surrealistiskt!

Nästan lika surrealistiskt som den här helgen varit. Tack Ilpo och Mari för att ni bjöd in mej och tack Theo för att du är min evige resekamrat.

Ola

Fotografierna är tagna av mej och
Anna Kemppainen.

11 kommentarer:

 1. Fin sammanfattning av en fin festival! Det var angenämt att träffas. Kul att du trivdes så bra, viss kulturchock till trots... :)

  SvaraRadera
 2. Detsamma Henri, även om vi ju träffats förut också. Fast icke under koncentrerade former som denna gång. Min hjärna jobbade som besatt när vi satt vid middagsbordet i fredags för att placera dej. Det blir lite kaos i kolan när man inte förväntar sej att se ett ansikte som man sett förut :)

  SvaraRadera
 3. Och återigen, ett stort grattis till priset herr Henri! Det är du värd :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter den där korridorutställningen i Helsinki alting måste vara ganska positivt. Men jag är säker du slicker inte arslet utan helt ärligt gillade Kemi. Dom är fina mäskor däruppe, Ilpo & co.

   Radera
 4. Du har så rätt!
  Även om korridorutställningshelgen blev trevlig den med.
  Du har även rätt i att jag gillade Kemi!

  SvaraRadera
 5. Det låter som om du har haft riktigt roligt! :D Även om du nästan fick en finsk fru på halsen.

  Jag håller med om att det gärna får bli lite mer serieprofilering här i Sverige - lite småfestivaler och evenemang här och där skulle sitta fint, som nån slags motvikt till SIS/SPX under resten av året.

  SvaraRadera
 6. Jag instämmer till fullo!
  Tankarna gick faktiskt i dom banorna när jag spankulerade runt i Kemi. Tänk om man skulle ordna en seriefestival i Enköping eller i Bålsta. Det kanske är mera gjutet i Bålsta, med tanke på museet.

  Uppsala har ju sin sprillans nya seriefestival från och med i år. Den är nog Sveriges raraste festival!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade faktiskt Uppsala Comix i år - men jag har kompisar som var där och kände sig nöjda med besöket, så jag ska nog dit nästa år.

   Nu när UppCon verkar gå i graven så känns det ju bra att det finns nått som kan fylla upp tomrummen.

   Radera
  2. Va??? Uppcon i graven???
   Det har jag inte hört något om. Deras hemsida verkar ju vara igång.

   Radera
 7. Låter som en riktigt trevlig helg, och man blir ju väldigt nyfiken på vilka seriealbum bilderna kommer? Imse vimse torde ju vara ifrån Blain i alla fall.

  Jag är inte riktigt säker på vad det betyder, men att du och Thollin "har satt bok två av Deus ex machina" tolkar jag som goda nyheter!

  Hanna

  SvaraRadera
 8. Att "sätta bok två" betyder ungefär att vi bestämt alla ingredienserna som ska in och hur dom hänger ihop med varandra. Jag har ju ramen klar för de 20 Theo-böckerna men varje bok måste kryddas med olika intriger och äventyr. Att skriva och teckna ett Theo-äventyr är lite som att laga en middag. Jag vill att ni läsare ska känna att det är samma restaurang ni äter på, även om menyn inte riktigt är densamma som sist. Jösses, nu blev jag hungrig!

  SvaraRadera